• FONS JOSÉ MARÍA VALVERDE (1942-1996)

    FRAGMENTS D'UNA BIOGRAFIA INTEL·LECTUAL

    AMAT, JORDI (ED.) AFERS Ref. 9788492542420 Altres productes de la col·lecció Altres productes del mateix autor
    José María Valverde Pacheco (Valencia de Alcántara, 1926-Barcelona, 1996) és una figura destacada de la literatura espanyola de la segona meitat del segle XX, un dels divulgadors d'alta cultura més reconeguts de la postguerra i un dels poetes catòlics més interessants d'aquest període. Professor uni...
    Ancho: 210 cm Largo: 135 cm Pes: 260 gr
    Sense estoc
    19,00 €
  • Descripció

    • Nº de col·lecció : 07
    • Col·lecció : ELS PAPERS DEL PAVELLó DE LA REPúBLICA
    • Nº de pàgines : 152
    • Autors : AMAT, JORDI (ED.)
    • Idioma : CATALáN
    • Any d'edició : 2010
    • Data d'edició : 01/01/2010
    • ISBN : 978-84-92542-42-0
    • Encuadernació : Otros
    José María Valverde Pacheco (Valencia de Alcántara, 1926-Barcelona, 1996) és una figura destacada de la literatura espanyola de la segona meitat del segle XX, un dels divulgadors d'alta cultura més reconeguts de la postguerra i un dels poetes catòlics més interessants d'aquest període. Professor universitari brillant i home de lletres integral, la seva vocació d'escriptor es va forjar en el model cultural del nacionalcatolicisme. Durant els primers anys de la seva trajectòria va ser un valor cotitzat de la societat cultural controlada pels tentacles de la dictadura. Al llarg dels cinquanta, però, sense deixar de ser fidel a les seves arrels, les va transcendir en un procés que el portaria a esdevenir un dissident intel·lectual contra el règim. L'any 1965 va renunciar a la càtedra d'estètica per solidaritzar-se amb un grup de col·legues expulsats de la universitat, un gest que el va forçar a marxar del país. A partir d'aquest moment, el seu compromís el va aproximar a militar en propostes de radicalitat ideològica. Els darrers anys de la seva vida, retornat a Barcelona, es va convertir en un dels assagistes de referència de les lletres de la democràcia. Durant la seva llarga i fecunda trajectòria com a professor i escriptor, José María Valverde va acumular una quantitat de documentació notable i heterogènia relacionada tant amb la seva literatura com amb la seva biografia intel·lectual. Aquests materials constitueixen el Fons Personal José María Valverde, custodiat pel Centre d'Estudis Històrics Internacionals del Pavelló de la República des del 2001. La vida i l'obra de Valverde es poden reconstruir i analitzar estudiant les vint-i-vuit caixes que constitueixen un fons ben catalogat, que conté des de materials de la prehistòria literària del Valverde poeta dels primers anys quaranta fins als testimonis públics i privats de la repercussió que va provocar la mort d'un dels homes de lletres més respectats de la cultura espanyola de la segona meitat del segle XX. De manuscrits inèdits a contractes editorials, passant per notes de lectura o retalls de premsa, el fons constitueix una invitació per resseguir l'evolució de la cultura espanyola contemporània amb Valverde com a pivot. La correspondència que va mantenir amb figures com Vicente Aleixandre, Pedro Salinas, Juan Ramón Jiménez, José Luis López Aranguren, Ernesto Cardenal, Gabriel Ferrater, Mario Vargas Llosa o Fernando Savater, entre molts altres, són minaret privilegiat per conèixer uns temps opacs en els quals l'expressió lliure de les idees estava proscrita. Especialment emocionant és la reacció admirada dels seus amics i coneguts quan va abandonar la seva càtedra com a manifestació de protesta contra el franquisme. Aquest llibre, que s'obre amb un perfil biogràfic de Valverde, pretén ser un tast per descobrir un fons d'una gran riquesa historiogràfica.

Aquest lloc web emmagatzema dades com galetes per habilitar la funcionalitat necessària de el lloc, inclosos anàlisi i personalització. Podeu canviar la seva configuració en qualsevol moment o acceptar els paràmetres per defecte.

política de cookies

Esencials

Les galetes necessàries ajuden a fer una pàgina web utilitzable activant funcions bàsiques com la navegació a la pàgina i l'accés a àrees segures de la pàgina web. La pàgina web no pot funcionar adequadament sense aquestes galetes.


Personalització

Les galetes de personalització permeten a la pàgina web recordar informació que canvia la forma en què la pàgina es comporta o l'aspecte que té, com el seu idioma preferit o la regió en la qual vostè es troba.


Anàlisi

Les galetes estadístiques ajuden als propietaris de pàgines web a comprendre com interactuen els visitants amb les pàgines web reunint i proporcionant informació de forma anònima.


Marketing

Les galetes de màrqueting s'utilitzen per rastrejar als visitants en les pàgines web. La intenció és mostrar anuncis rellevants i atractius per a l'usuari individual, i per tant, més valuosos per als editors i tercers anunciants.


Subscriu-te al nostre butlletí

Subscriu-te i rebràs totes les nostres novetats. Zero SPAM, només continguts de valor.
He llegit, comprenc i accepto la política de privacitat
Informació sobre el tractament de dades